House Rent Party: Tanssi kodittomille koti!

Julkaistu alun perin Kuohussa 1/2013

63087_10151335037690429_53472794_nUudelleenjulkaistu lyhennettynä katukulttuurilehti Iso Numerossa, kesä 2013 otsikolla ”House rent party helsinkiläiseen tapaan”

Syyskuussa kaksi ystävää tapaavat toisensa pitkän kesän jälkeen. Malin on viettänyt kesän tanssien New Yorkissa, Harlemin kaupunginosassa. Ilse on pohtinut, kuinka yhteiskunnallisia epäkohtia voisi korjata tavalla, joka olisi innostavaa ja hauskaa. Keskustelu polveilee kekseliääseen 1920–30-lukujen Harlemiin. Kun suuren laman kurimus nipisti harlemlaisilta vuokrarahat, he järjestivät talonvuokrabileitä.

House Rent Party perustui yhteisöllisyyteen; kutsuttiin bändi soittamaan, raivattiin olohuoneeseen tilaa tanssimiselle ja pantiin padat porisemaan keittiössä. Tarjoilujen, musiikin ja tanssin yhdistelmällä harlemlaiset saivat ansaittua tarvitsemansa vuokrarahat. Idea herää: järjestetään talonvuokrabileet Helsingissä, ja annetaan rahat asunnottomille – heille, joilla ei ole varaa maksaa vuokraa nykypäivän Suomessa!

Asukastalo Kääntöpaikka tarjoaa meille tilat tulevana Ravintolapäivänä. Suunnittelemme aluksi leipovamme ja kutsuvamme kavereita. Päätämme kuitenkin uskaltautua kokeilemaan kunnianhimoisempaa taktiikkaa: pyydetään ruoka- ja juomasponsoreita, ja tehdään tapahtumasta iso. Otamme yhteyttä Helsingin Kahvipaahtimoon, Théhuoneelle, Laitilan Virvoitusjuomatehtaalle ja juustoliike Lentävään Lehmään. Tanssijaystävämme Serena Chan lähettää kirjeen malesialaiseen ravintola Seraihin ja kuppikakkuja taiteilevalle Cup Cake Goddessille. Jäämme odottamaan jännityksellä mutta vailla suuria toiveita.

Myöntävät vastaukset alkavat tippua sähköposteihimme: sponsorit haluavat mukaan! Lähetämme lehdistötiedotteita eri medioihin. Taitamme lentolehtisiä ja julisteita, jotka tulostamme mustavalkotulostimella ja leikkaamme saksilla. Lähdemme kiikuttamaan ilmoituksiamme kaupungin tuulikaappeihin ja ilmoitustauluille.

Lisää ihmeitä on luvassa, kun Ilse kiertää keskustan vintage-liikkeitä tanssiyhdistyksemme Helsinki Traditional Jazz Dance Societyn nykyisen puheenjohtajan, Mikko Kuusimäen kanssa. Ilse ja Mikko poikkeavat heille ennestään tuntemattomaan kahvila Qulmaan. Höyryävien teekupposten äärellä Ilse kysyy omistaja Marc Aulénilta, josko House Rent Partyn lentolehtisiä voisi jättää kahvilaan. Marc katselee esitteitä tovin ja kysyy, ’haluaisitteko tapahtumaanne ilmaista keittoa?’. Äimistyneet Ilse ja Mikko vastaavat ilahtuneena myöntävästi. Sponsorit tarjoutuvat mukaan jo pyytämättäkin!

Otamme yhteyttä Vailla Vakinaista Asuntoa ry:hyn, jonne tuotot päätetään lahjoittaa. Ilse tapaa järjestösihteeri Hanna Piiraisen, joka kertoo asunnottomien pyörittämästä vapaaehtois- ja vertaistoiminnan keskuksesta (VEPA). Tapahtumamme portsari ja autonkuljettaja löytyvätkin VEPA:n reippaasta joukosta. Tällä välin Ilse käy Asunnottomien yössä ja Myllypuron kirkon kodittomien yössä kertomassa tapahtumasta ja jakamassa lentolehtisiä.

Sana juhlistamme kiirii pitkin kaupunkia. Mediat kiinnostuvat: Voima-lehti haluaa haastatella Malinia; Helsingin Uutiset, Töölöläinen ja Nyt-liite kirjoittavat tapahtumastamme. Kavereilta kuulemme, että juhliamme on hehkutettu Radio Helsingissä ja Basso Radiossa. Yhtäkkiä House Rent Party on kaikkien huulilla ja Facebook -sivullamme käy kuhina. Malinin tanssikurssilaiset sekä Kääntöpaikalta että Caisasta ovat innoissaan tulossa mukaan esiintymään, leipomaan ja järjestämään. Innostunut joukko vain kasvaa.

Koittaa 17.11 ja järjestäjiä jännittää. Kääntöpaikan ovella käy kuhina: lähialueen asukkaat tuovat leipomuksiaan. He ovat tarttuneet Ilsen esittämään leivontahaasteeseen, ”leivo kodittomalle koti” – kaikki myyntitulomme ja ylijääneet ruoat annetaan asunnottomille. Otamme liikuttuneina vastaan piiraita ja maukkaita kaalisipsejä. Lähes 30 tanssikurssilaista, joista suuri osa on aloittanut tanssiharrastuksen vasta samana syksynä, on harjoitellut ja laittautunut esitystä varten. On aika avata ovet ja laittaa jazz soimaan!

Tarjoilupöytä notkuu herkuista ja jonoa riittää läpi illan. Ihmiset vaihtuvat illan mittaan, mutta tanssilattialla on jatkuva vilske.  Perinteinen afrikkalais-amerikkalainen Big Apple -tanssi kerää kaikenikäiset ja -taustaiset ihmiset osaksi yhtä suurta tanssiyhteisöä. Tanssiryhmämme esiintyy illan aikana kolmesti. Esityksen jälkeen Malin vedetään syrjään: saksalaiseen kulttuurikanava Arten toimittaja haluaa haastattelun radio-ohjelmaansa. Olemme ylittäneet jo kansainvälisenkin uutiskynnyksen! Esityksen jäljiltä hikisenä Malin palauttaa mieleensä saksankielentaitojaan ja kertoo mikrofoniin tapahtuman filosofiasta. Ilahtunut toimittaja toivoo näkevänsä vastaavaa Saksassa.

Illan lopuksi ojennamme VVA:lle kenkälaatikon, jonka sisältää illan tuotot: yli 1600 euroa. Olemme auttaneet asunnottomia, ja meillä oli aivan järjettömän kivaa!

– Malin Grahn ja Ilse Paakkinen

Advertisements

One thought on “House Rent Party: Tanssi kodittomille koti!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s